Met aandacht voor ouderen

Yvonne VissersAls nieuw gezicht binnen het CDA in de gemeente Geertruidenberg, wil ik me graag aan u voorstellen. Ik ben Yvonne Vissers-Boelaars, 41 jaar oud, getrouwd en moeder van twee tieners. Al jaren houd ik me intensief bezig met mantelzorg en ik heb een verleden in gehandicaptenzorg, ouderenzorg en kinderopvang.

De laatste tijd horen we steeds meer over “zo lang mogelijk thuis wonen”. Voor CDA is dat zeer belangrijk. We willen mensen de mogelijkheid geven om zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen en hierbij de voorzieningen bieden om dit mogelijk te maken.

We horen ook steeds meer over mantelzorg die daarbij hoort. De meeste oudere of zieke mensen willen heel graag zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven wonen. In hun eigen omgeving is het sociale contact vaak het best. Buren houden een oogje in het zeil en lopen eens extra binnen.  Het is ook gewenst dat mensen met hun partner in hetzelfde huis kunnen blijven. Na een leven lang samen zijn, wil je niet in je laatste levensjaren gescheiden worden.

Maar ouderdom komt met gebreken. Wat als je niet alles meer zelf kunt? Wat als het lichamelijk niet meer kan of als je niet alles zelf meer kunt regelen? In het begin nemen kinderen, buren, familie en kennissen heel veel taken over van de zorgvrager. De kinderen doen de was, de buurvouw doet de boodschappen, de buurman laat de hond uit en nog iemand anders kookt af en toe iets extra’s zodat die last wat minder wordt.

Later komen de echte zorgverleners, zoals thuiszorg en huishoudelijke hulp erbij.  Er zijn nog meer instanties die allerlei taken overnemen, het eten wordt gebracht, de opstarthulp komt in de ochtend en er komt begeleiding voor de medicijneninname. Maar wat als het echt niet meer kan, als alle hulp die verleend wordt niet meer genoeg is? Wat als de situatie voor de zorgvrager en zijn of haar omgeving niet meer veilig is? Of wat als de mantelzorger het niet allemaal meer kan bolwerken of wat als plotseling de mantelzorger weg valt?

In die gevallen wil het CDA dat er direct actie ondernomen kan worden door de gemeente, om te zorgen dat het voor de omgeving veilig is, voor de mantelzorger lucht komt en voor de zorgvrager een goede opvang gerealiseerd wordt. Deze aandacht is onontbeerlijk in onze gemeente. Gelukkig hebben wij het, met behulp van het beleid opgezet door CDA-wethouder Adriaan de Jongh, goed voor elkaar. Vriend en vijand beamen dit. Aan het CDA de taak om ervoor te zorgen dat dit zo blijft in de toekomst!

#MetAandachtVoorElkaar