Duurzaamheid als KANS!

We staan op een kantelpunt. Duurzaamheid is niet langer een begrip voor over een paar jaar. Duurzaamheid is nu! Alle partijen hebben duurzaamheid, het milieu, klimaatneutraal als punt opgenomen in hun programma. Het CDA ook. Wij zien dit als de grote uitdaging in de komende periode. We moeten er met elkaar voor zorgen dat de gemeente over 4 jaar niet begint aan de uitvoering van de duurzaamheidsagenda, maar dat deze al in volle uitvoering is.

Het is te makkelijk om te roepen dat er dingen moeten gebeuren, dit zal betekenen dat we keuzes moeten gaan maken in wat echt belangrijk is. De gemeente moet een koploper worden in de duurzame agenda. Jaren en jaren heeft de Amercentrale Nederland voorzien in hun energiebehoefte, en nu is het tijd om te laten zien dat dit moet zonder het verbranden van kolen of hout. Grote ambities hoeven niet onrealistisch te zijn voor kleine gemeentes. We hebben laten zien met de WMO-transitie dat wij als Geertruidenberg een voorbeeld zijn voor andere gemeenten.

De gemeente moet voorop gaan lopen in het duurzaam bouwen met moderne technieken. Dat is een hogere investering nu, maar wel 1 die in de toekomst zijn vruchten op gaat brengen. Goed voorbeeld moet goed doen volgen! Het is dan ook belangrijk dat we burgers de kans moeten geven om hun huizen duurzamer te krijgen. Wij willen dan ook een duurzaamheidslening opzetten die het mogelijk moet maken om grote investeringen te doen aan de woning, zoals zonnepanelen, warmtepompen en dergelijk. Dit kan door middel van centrale inkoop of wijkgerichte acties mogelijk goedkoper aangeboden worden.

Om dit allemaal in beeld te brengen stellen wij dan ook voor om een duurzaamheidsloket te openen in het gemeentehuis waar burgers en bedrijven terecht moeten kunnen met al hun vragen en ideeën hierover. Dit loket moet ook bijvoorbeeld alle subsidiestromen in beeld hebben zodat men weet waar mogelijkheden liggen.

Ook de manier waarop we omgaan met ons afval biedt mogelijkheden om een duurzame toekomst in te gaan. We staan op het punt om hier grote beslissingen in te nemen. Het CDA denkt daarbij niet aan grote investeringen in de methode van het ophalen van afval. Investeren in ondergrondse containers waar u zelf uw afval heen moet brengen is behalve onhandig en veel meer werk, ook een investering in milieuvervuilende afvalverbranding. Wij willen investeren in betere, meer milieubesparende methodes van afvalverwerking. Die techniek is er, dus laten wij daar als gemeente gebruik van maken.

Duurzaamheid is niet iets wat alleen vanuit het gemeentehuis kan komen. Duurzaamheid doen we met elkaar, want wij samen zijn de gemeente! Uw inzit is daarom ook van groot belang!

Berrie Broeders, lijsttrekker CDA Geertruidenberg