AFVAL BELEID?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het nieuwe afvalbeleid is natuurlijk om weg te gooien. Ik ben in alle jaren dat ik raadslid ben nog nooit zo vaak benaderd door mensen die tegen mij wilde klagen hoe slecht het op dit moment geregeld is. Laten we ook gewoon eerlijk zijn, het is op dit moment ook gewoon echt niet goed. Ik heb jaren geleden in de raad alles er aan gedaan om mijn mede-raadsleden te overtuigen van hun ongelijk, en van de alternatieven.

Dat we beter in moeten zamelen, en dat we beter moeten scheiden, is meer dan duidelijk. De gemeente liep fors achter met onze inzameling, en we hadden veel te veel restafval, en te weinig gerecyclede stromen. Dat is natuurlijk niet goed. Het vrijwillig plastic inzamelen in de ondergrondse containers heeft nooit goed gewerkt, er was niet genoeg animo voor bij alle bewoners, en mensen brengen hun afval ook niet graag naar een container.

Het CDA is hier echt duidelijk over, dat het beter moet, vinden wij ook! Maar de manier waarop het nu gebeurd, is achterhaald en zorgt alleen voor problemen. Ten eerste is het zo dat in vele andere gemeentes in Nederland het plastic/drankencartons en blik gewoon zo uit de grijze container gehaald kan worden bij de vuilverwerker. Helaas hebben wij (en met ons bijna heel West-Brabant) een contract met een partij die dit niet kan. Dat maakt het natuurlijk niet makkelijk. Er zijn heel veel initiatieven hierin, en de techniek kan veel en veel meer dan we 15 jaar geleden konden. Helaas wilde het college niet onderzoeken of wij over kunnen stappen naar een andere afvalverwerker. Door vast te houden aan die gedachte, blijven er weinig opties over.

Dat de plastic zakken van de gemeente van deze slechte kwaliteit zijn hadden we toen niet kunnen beseffen, maar tijdens de behandeling in de raad gaven wij al aan dat het ophalen van plastic in plastic zakken zal leiden tot veel overlast. Het is nog geen zomer, maar hygiënisch is het nu al niet, en het zal het ook niet snel worden.

Veel mensen zullen ook best met 1 kliko in de maand rond kunnen komen, maar heel veel mensen ook niet. Het huidige beleid is natuurlijk voor deze mensen totaal niet vergevend. Ik denk niet dat er iemand graag met gebruikte luiers rond gaat rijden om deze ergens in een container te gooien. Waar moet u heen met uw extra zakken als u een keer iets meer afval heeft?

Is er een oplossing voor dit alles? Ja, die is er. Maar eerst moet u beseffen dat het echte plan van het college nog veel erger is. Er loopt nu een proef in Raamsdonksveer waarbij de bewoners hun afval weg moeten brengen naar een ondergrondse container. Dat lijkt misschien geen groot probleem, maar ook dan mag u maar een aantal zakken per maand brengen, en zit u nog steeds met het groen en het plastic wat aan huis wordt opgehaald (eerlijk is eerlijk, het plastic kan dan wel in de dan lege grijze container als dit allemaal doorgat). Voor vele mensen zal het ook betekenen dat ze niet meer zelfstandig hun afval kunnen verwerken. Ouderen of mensen die slecht ter been zijn moeten gaan sjouwen met hun grijze afval, en zijn dan al snel aangewezen op familie om dit voor hun te regelen. Ook moeten dan voor grote bedragen overal afvalcontainers worden geplaatst, die er nu nog niet overal zijn. De totale kosten zijn niet duidelijk, maar het loopt als snel in de tonnen!

De oplossing? Geef uw mening! Laat horen aan het college en de raad wat u wilt, en wat u vind. Samen kunnen we dit probleem tackelen en oplossen. Er zijn al vele petities in omloop, en de problemen zijn reëel. Er komt een evaluatie aan het einde van het jaar, en daar moet de raad wel iets mee. We zijn gekozen door u, en als u vind dat het niet klopt kunnen we dit nooit naast ons neerleggen. Uw mening telt, zeker in een kleine gemeente als Geertruidenberg. Het is belangrijk dat we beter inzamelen, en ik weet zeker dat iedereen het belang hier van inziet! Maar, we mogen wel verwachten dat de problemen worden opgelost.

Een optie is inderdaad veranderen van ophaling, en over te gaan naar iemand die wel goed overweg kan met het scheiden van plastic en blik uit de grijze kliko. Wie weet is een extra kliko voor plastic wel een idee, of een duo bak. Maar, belangrijk is dat we dit samen oplossen, en dat u uw mening laat horen!